Παλιάμπελα Κολινδρού

Τα Παλιάμπελα είναι χωριό του δήμου Πύδνας - Κολινδρού στην Π.Ε. Πιερίας στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κεντρικής Μακεδονίας. Έχει πληθυσμό 210 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και βρίσκεται ανάμεσα στο Αιγίνιο και στον Κολινδρό. Έως το 2011 αποτελούσε δημοτικό διαμέρισμα του, πλέον καταργημένου, δήμου Κολινδρού. Απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα από τον Κολινδρό. Το χωριό έχει έντονο το παραδοσιακό στοιχείο. Οι κάτοικοι ασχολούνται με καλλιέργεια αμπελιών και βαμβακιού και πολύ λίγο με την καλλιέργεια καπνού.


Από αρχαιολογικής άποψης, τα Παλιάμπελα βρίσκονται μέσα στο τρίγωνο που σχηματίζουν τρεις σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις: η αρχαία πόλη του Δίου, η οποία απέχει 50 χιλιόμετρα, οι βασιλικοί Μακεδονικοί τάφοι της Βεργίνας και οι αρχαίες Αιγές, στο γειτονικό νομό Ημαθίας (σε απόσταση 17 χιλομέτρων) και η ελληνιστική πόλη της Πέλλας, επίσης σε απόσταση 50 χιλιομέτρων.

Παλαιότερη ονομασία του χωριού είναι το Λόντζιανο (=αμπέλι). Το χωριό έλαβε τη σημερινή του ονομασία το 1928, σε μετάφραση της προηγούμενης και ίσως από τα πολλά αμπέλια που είχε εκείνη την εποχή. Έχει Μορφωτικό Αθλητικό Σύλλογο και ο κεντρικός ναός του είναι αυτός της Κοίμησης της Θεοτόκου. Από πολιτιστική άποψη ενδιαφέρον έχει η πανήγυρη της Ζωοδόχου Πηγής.